Om half tien werd er bloed geprikt, ik hoef daar gelukkig niet nuchter voor te zijn en mijn aderen liggen nogal aan het oppervlak. Prikken geen probleem. Ik kreeg ook instrukties voor de volgende keer. Ik mag een ander nummer trekken (cito) en word dan met voorrang behandeld. Dat heb je met èchte patiënten.

Bij de Internist kregen we te horen dat het bloed zich hersteld heeft en dat de volgende chemokuur morgen van start kan. We hebben nog even de medicatie doorgenomen voor het geval ik dezelfde pijnklachten krijg als de vorige keer. Zowel de pillen tegen de misselijkheid als de pijnstillers, hebben verstopping als bijwerking. Dus ook een laxeermiddel gekregen. Ik ben er helemaal klaar voor!

Ik heb dr. Molendijk ook de vraag gesteld over de kansen op genezing. Doordat er bij mij geen sprake is van één tumor maar van veel kleintjes,  is de kans op terugkeer groter. Wel gunstig is weer dat de zwellinkjes aan de buitenkant van darmen, organen en buikwand zitten. De kans dat ik na deze behandeling een aantal jaren klachtenvrij zal zijn, is groot. Over percentages zei hij alleen wat ik al gezien had op Internet: 40% van de vrouwen met een vergelijkbare aandoening is na vijf jaar nog in leven. Ik heb er maar niet op doorgevraagd. Er komen natuurlijk wel vragen over op: zijn de overlevers juist de jongere of de oudere vrouwen?

Vijf jaar, dat is me deze hele ellende wel waard. Zie je wat een onzin deze wetenschap oplevert. Nou gaat die vijf jaar toch een rol spelen. Daar moet ik zo snel mogelijk mee ophouden. Het vooruitzicht van kwaliteit van leven na deze behandeling is voldoende als uitzicht. Hoe lang dat duurt zien we dan wel weer.

Beetje rondgehangen rond het ziekenhuis en daar een boterham gegeten en toen naar de psychologe. Dat was een heel prettig gesprek. Ze luisterde vooral en bevestigde ons in het idee dat we het wel goed doen. Zelfs als ik weet dat ze dat natuurlijk zal doen, is het toch heel prettig dat ze het ook doet. We maken een nieuwe afspraak over zes weken.

Ach en arme Herman die heeft echt erg pijn in zijn rug. Opstaan doet heel veel pijn. De Internist was ook onlangs door zijn rug gegaan en gaf nog wat adviezen. Gratis consult. Onze band met de man is gelijk een stuk beter. De adviezen zijn de bekende: pijnstiller, smeren met balsum en blijven bewegen.

Advertentie