vlinders

vlinders

Boven ons bed hangt een mobile van houten vlinders. We kochten die zo’n 25 jaar geleden in de toenmalige DDR. We logeerden bij onze vrienden Johannes en Hadwig. Johannes was domine in Mauersberg een klein dorp in het Erzgebergte. Die streek was en is beroemd om het houtsnijwerk. De bekende kerstpiramides komen daar vandaan. We wilden  indertijd zo’n piramide kopen, maar Johannes legde ons uit dat dat onmogelijk was. De bedrijven waar ze gemaakt werden waren staatsbedrijven en er was besloten dat ze alleen voor de export bestemd waren. Ik kocht later een piramide in Den Haag op de kerstmarkt.  En een paar jaar geleden waren we met Hennie en Jan in dezelfde streek.  Er waren nu gigantische winkels met houten kerstspullen waar busladingen vol touristen rondliepen die voor honderden euro’s inkopen deden.

Johannes bracht ons destijds wel naar een kleine,  private  werkplaats waar klein houtsnijwerk verkocht werd. Of dat legaal was hebben we maar niet gevraagd. We kochten wat klein speelgoed en deze vlindermobile. Thuisgekomen hingen we hem boven ons bed en daar hangt hij nog steeds of beter, weer na de laatste verhuizing.

Ik kijk er nu dus veel naar. Het voordeel is dat je aan de vlinders kunt zien of er een beetje luchtstroom is. Als ze helemaal stil hangen moet er even iets open.

Met alle kleinkinderen, behalve met Eppe, hebben we  in de loop der jaren

vlinders by night

vlinders by night

liggen blazen in bed om de vlinders wild te laten vliegen. Eppe heeft nog nooit hier gelogeerd. Dat moet nodig een keer als ik weer beter ben. Vorige week haalde Lode haar er bij om te laten zien hoe goed hij kon blazen,  dus ze kent het spelletje wel al.

Ik vind ze prachtig gemaakt, de tekening komt door verschillende houtsoorten en ze zijn ook zo mooi in evenwicht. Een van de kleine dingen waar ik nu extra van geniet.

Advertentie