Al maanden valt mij op dat er ’s avonds een troep ganzen bij ons overvliegt. Als het al bijna donker is hoor ik ze luid kwakend overkomen. Ik had ze nog nooit gezien. Wel al vaak uit het raam gekeken maar niks hoor. Gisteren zwaaiden we Karin en de jongens uit toen ik ze weer hoorde. Ik zag nog net het laatste staartje van de rij. Altijd uit het verkeerde raam gekeken, ze vliegen àchter ons huis langs. Ze vliegen van west naar oost.

Ten westen van ons ligt een vogelmeer waar behalve lepelaars ook veel ganzen rondscharrelen. Het kan zijn dat ze daar voor de nacht naar toe gaan. Maar waar zijn ze dan overdag? Ze komen uit de richting van de duinen, daar zijn op deze hoogte ook wel wat duinmeertjes. ’s Morgens hoor ik ze nooit. Hebben ze een ochtendhumeur en vliegen ze ’s morgens zwijgend? Of nemen ze ’s morgens een andere route? Ik kan me niet voorstellen dat het telkens een andere troep is.

Wat een energie trouwens, vliegen en praten tegelijk! En waar heb dat voor nodig? Is er een ornitholoog onder de lezers? Een ander soort natuurkenner is ook goed, als ik maar antwoord krijg op mijn brandende vragen.

Advertentie