Eerst maar even langs gegaan bij gynaecologie. Ik wilde graag zekerheid over de datum van de operatie. Ze beloofden me thuis te bellen.

Om half twaalf hadden we een afspraak bij de psychologe, opnieuw een zinnig gesprek. Ze bood aan dat een volgende afspraak op de afdeling kan als ik nog in het ziekenhuis lig. Ik heb nog geen afspraak gemaakt omdat ik me geen voorstelling kan/wil maken hoe ik er dan aan toe ben.

Om tien over één hadden we een afspraak met de verpleegkundige van de afdeling anesthesie. Tussendoor wat gegeten in het restaurant. Eerst een vragenlijst van vier kantjes invullen en dan wachten op de verpleegkundige. Met haar de vragenlijst doorgenomen. Ze nam mijn bloeddruk op en maakte een hartfilmpje. Alles in orde.

Terug naar de wachtkamer voor de volgende afspraak, die met de anesthesiste. Weer alles doornemen en een kort medisch onderzoek van vooral mijn longen. Er is nog wat te horen van het vocht dat er zit maar dat wist ik al. Het bespreken van de narcose was niet veel anders dan bij de kijkoperatie een paar maanden geleden. Wat voor mij nieuw was was het aanbod (of eigenlijk dringend advies) van een ruggeprik. Dat wordt dan gedaan vóór de operatie en vóór de narcose, wel onder plaatselijke verdoving. Er wordt een klein buisje ingebracht dat dient voor het toedienen van pijnstillers ná de operatie. Het voordeel is dat pijnbestrijding lokaal gebeurt en veel minder bijwerkingen heeft dan de morfine die ze anders gebruiken. Ruggeprik heeft voor mij een afschrikwekkende klank. Maar toen ze alles uitgelegd had, heb ik er toch maar “ja” op gezegd. Het klonk als een beetje meer ellende om veel grotere ellende te voorkomen. Een leuke dag werd het toch al niet.

Inmiddels ook het telefoontje gekregen waarin de datum bevestigd werd, 24 september. Ik word pas op de dag zelf opgenomen. Wel moet ik de dag ervoor voor twee dingen naar het ziekenhuis: voor een gesprek met de verpleegkundige van de afdeling en voor bloedafname.

Op het formulier voor het laboratorium staat: kruisbloed. Herman kreeg associaties met Golgotha, ik moet meer aan kruisbestuiving denken. Bedoeld is dat er bloed van mij gemengd wordt met donorbloed voor de transfusie.

Advertentie