Vandaag is Marijke jarig. Eénenveertig jaar geleden werd ik voor de vierde keer moeder. Een vlotte bevalling thuis in Borne. Mark net vijf, Annemieke drie, Liesbeth twee en dan nog pleegkind Marjo die ook twee was. We waren daardoor een prima stageplek voor de plaatselijke huishoudschool waar een Inas-opleiding was. Ik weet niet meer waar dat een afkorting van was. Ik leerde meer van die boerendochters dan zij van mij. De was heeft daarna nooit meer zó keurig gestreken in de kast gelegen als in die periode.

Het is een beetje rare vergelijking maar ik was vroeger eigenlijk net zo verbaasd over het gemak waarmee ik zwanger werd en beviel, als nu over het feit dat ik chemokuren en operatie goed doorsta. Ik acht en achtte mijzelf altijd niet erg gezond en in feite was en ben ik dat ook niet. Ik was letterlijk doodziek tijdens de zwangerschap van Liesbeth. Ik had longontsteking en een leverinfectie, maar de bevalling verliep normaal en Liesbeth was gezond. De basale dingen gingen altijd goed en nu dus ook weer.

November is de maand van de jarigen bij ons; Mark, Gosse, Marijke, vriendin Margo, Thijs en Koen. Ik zal er allemaal niet bij zijn dit jaar. Marijke komt zich straks laten feliciteren, net als Mark vorige week deed. Herman moet mij verder maar vertegenwoordigen. Het is niet anders. Volgend jaar hoop ik weer overal bij te zijn.

Advertentie