Er staan sukadelapjes in de marinade. Vanmiddag gaan die in de gietijzeren pan op het sudderplaatje en blijven daar dan úren op een lage stand om heel langzaam goed gaar te worden. Vanwege al die uren maak ik maar flink wat tegelijk, het kan prima de vriezer in.

Voor morgen liggen er twee poten van scharrelkippen te wachten. Zolang het niet echt gevroren heeft, haal ik de rozemarijn nog uit de tuin en er is nog een bakje kastanjechampignons. Ik verheug me minstens zo op het klaarmaken als op het opeten.

We eten dus nog vlees. Ik ben een sjoemelaar van huis uit en al helemaal niet principieel. Een groot besluit in deze valt dus niet te verwachten. De oproep om minder vlees te eten is wel degelijk geland. Wat kun je toch lekker koken met kaas, rijst en peulvruchten. Een dag per week vis eten hoort bij de oude katholieke traditie en omdat we die vis op de markt halen, is dat meestal op vrijdag.

Twee vleesloze dagen per week dus en opletten waar wat we eten vandaan komt. De viswijzer erbij en vlees bij de scharrelslager. Wij doen ons beperkte best, zal ik maar zeggen.

Advertentie