Met heimwee denk ik terug aan mijn kindertijd toen deze dag nog iets magisch had. De allerlaatste dag van het jaar. Dit jaar, met alle gebeurtenissen erin, komt nooit meer terug. Alleen wat vandaag voor twaalf uur vanavond gebeurt kan er nog bij. In de Cineac zag ik het jaaroverzicht met veel beelden die ik niet eerder gezien had. Ik ga veel oliebollen eten en appelflappen en ook zure bommen. En vanavond precies om twaalf uur gaan we lawaai maken om het oude jaar weg te jagen en daarna is alles nieuw. Een jaar met een nieuwe naam, een jaar waarin àlles anders wordt. Ik word een jaar ouder en ga naar een volgende klas. Dat zijn de dingen die ik weet,  maar er kán zoveel meer gebeuren. Ik kan het verwachtingsvolle gevoel zo weer oproepen, ik kan het niet onder woorden brengen. Gelukkig Nieuwjaar.

De jaarwisseling werd een afgesproken datum, een nieuwe agenda, een nieuwe kalender. Teveel jaaroverzichten met beelden die ik al te vaak herhaald zag. Weer lange rijen bij de kassa in de supermarkt. En lawaai begint al een dag tevoren en duurt tot diep in de nacht . Het nieuwe jaar begint met vervuilde lucht en straten vol vuurwerkafval. Verder gaat alles door zoals het bij elke dagwisseling door gaat. De beste wensen.

Er is nog wel iets blijven hangen van het verwachtingsvolle uit mijn jeugd. Ik ben nog wel nieuwsgierig naar wat het nieuwe jaar in petto heeft. En natuurlijk blik ik terug op het afgelopen jaar. Inmiddels denk ik dat geluk eruit bestaat dat je tevreden bent over jouw persoonlijke antwoord op jouw persoonlijke omstandigheden.

GELUKKIG NIEUWJAAR

Advertentie