Het verliep allemaal vlot gisteren in het ziekenhuis. Bij gynaecologie waren ze heel behulpzaam. Ik kan donderdagmiddag bellen over de uitslag en de controle-afspraak is verzet naar volgende week. De drukte bij de prikkerij viel erg mee.

Nu is er ruimte voor familie. Ria, Herman’s oudste zus, logeert bij ons deze week. Herman, Marijke en zij gaan vandaag naar een crematie in Dordrecht. De oudste dochter van Elly verloor enkele dagen na elkaar zowel haar schoonmoeder als haar moeder aan dezelfde ziekte. Die schoonmoeder wordt vandaag gecremeerd. Een verdrietige en onwaarschijnlijke samenloop.

Morgen gaan we naar Bennebroek waar Elly thuis opgebaard ligt. En vrijdag is de begrafenis van Elly.

Er worden herinneringen opgehaald en verhoudingen besproken. Zo hoort dat rond dood en geboorte. De grote gebeurtenissen van het leven versterken de familieband, als het goed is.

Herman en Ria spraken gisterenavond over reeds lang geleden overleden ooms en tantes en bekenden van de familie. Ik kreeg opeens een beeld van over dertig, veertig jaar, waar het over ons ging. Ooit worden ook wij samengevat in wat er nog van ons herinnerd wordt. Een beetje kleurrijke samenvatting zou wel leuk zijn.

Advertentie