Project is een woord dat ik niet zo gauw gebruik maar als ik met mijn werkje verder wil, moet ik ‘my projects’ aanklikken. Nou dan heet het dus een project. Ik schreef al eerder dat op de computer werken voor mij nu prettiger is dan een handwerkje. Het geeft geen rommel, ik kan stoppen als ik geen zin meer heb en ik heb er een prettige plek voor in de serre. Dat laatste geldt alleen voor foto- en videobewerking,  want de pc in de serre is niet aangesloten op internet. Op die manier houd ik steeds voldoende ruimte voor ‘my projects’.

Na het overlijden van Elly heb ik het interview dat ik met haar had in 2006 op dvd gezet. Ik heb die dvd opgestuurd aan haar kinderen. Het riep nogal wat gedachten, vragen en gevoelens op. Had ik haar moeten vragen of ik dat zou doen? Doe ik aan censuur? Wat doe ik met de andere interviews die ik heb? Ik voelde mij verward.

Er liggen dus negen van die interviews. Ik gebruikte ze in 2006 om ‘Portret van een gezin’ te maken. Een soort documentaire over het gezin waar Herman uit komt. Een derde van het materiaal is in die film terecht gekomen. Ooit wel gedacht dat dat mooie herinneringen zouden zijn aan de verschillende personen. Nu het aan de orde was, voelde het niet goed.

Ik heb besloten om ze nú allemaal op dvd te zetten en aan degenen te geven waar het over gaat. Die kan dan zelf beslissen wat ermee gaat gebeuren. Zelf bepalen of het nagelaten wordt of niet. Desnoods verander ik er nog iets aan op verzoek. Bijkomend voordeel is dat ik het nu kàn doen en er plezier in heb. De kans dat ik ze allemáál overleef is niet zo groot.

Terwijl ik bezig ben voel ik af en toe weer de druk van de enorme klus die het toen was. Daarbij vergeleken is dit een makkie: relevante foto’s ertussen zetten en ‘gedoe’ en foutjes er tussenuit halen. Verder hoef ik er niets meer aan te doen. Een leuk werkje voor iemand aan de beterende hand.

Advertentie