Voor me ligt een brief van het Leids Universitair Medisch Centrum, kortweg het LUMC. Door mijn gyneacoloog ben ik verwezen naar de polikliniek Erfelijke Tumoren. Aanstaande vrijdag heb ik daar een afspraak. Of ik voor die tijd een ingevulde vragenlijst op wil sturen? Ze willen veel weten, ze willen vooral veel weten wat ik niet weet.  Hoe oud mijn ouders, grootouders, ooms en tantes en mijn zus zijn geworden kan ik wel nagaan. Maar wat ze van de polikliniek ook willen weten is òf er bij hen kanker is vastgesteld en zo ja, welke soort en op welke leeftijd? Ik heb al wat mailtjes rondgestuurd met hulpvragen.

Ik ben verwezen omdat de combinatie van borstkanker en eierstokkanker erfelijk kán zijn. Voor zover ik weet is het niet eerder in mijn familie voorgekomen. Ik kan de eerste zijn (voor zover bekend) en dan is het belangrijk voor mijn dochters en kleindochter. Wellicht ook voor de dochters van mijn zus.

Ik ga maar niet al teveel energie steken in de gegevens over opa’s en ooms, de kankersoorten waar het om gaat zijn typische vrouwenkankers. Gewoon vandaag dat formulier op de bus, als ze meer willen weten hoor ik het vrijdag wel. Ik denk dat het onderzoek zich bij mij meer zal richten op genetisch materiaal van, om te beginnen, mijzelf.

Advertentie