Dit stukje wilde ik gebruiken om mijn gedachten over mijn matras te ordenen. Dat is nodig want ik moet deze maand beslissen wat ik verder wil met dit matras. Beter gezegd: òf ik verder wil met dit matras.

Maar er is iets anders aan de orde. De val van het kabinet. Dat neemt nu de meeste plaats in in mijn hoofd, het verdringt mijn matras in ieder geval.

Toen ik vannacht even op was, waren ze nog aan het praten. Ik ging weer slapen met het idee dat ze er misschien wel uit zouden komen. Toen ik de computer aanzette was ik eigenlijk het meest benieuwd naar de constructie die bedacht was om door te gaan. Zoiets als met de JSF. Een construktie die ik met geen mogelijkheid kan navertellen, waar veel commentaar op komt maar die uiteindelijk toch gepikt wordt. Die gepikt wordt omdat een gevallen kabinet en nieuwe verkiezingen nú nog veel erger zijn. De lange duur van het overleg voedde mijn verwachting.

Maar er verscheen geen nieuwe constructie op de nieuwspagina van MSN, het is toch gebeurd, het kabinet is gevallen. Bij het ontbijt rollen de eerste commentaren al uit de radio de keuken in. Afgezien van de winterspelen gaat het voorlopig nergens anders over. Wie gaan de plaatsen innemen van de vertrokken pvda-ers? Wanneer komen er nieuwe verkiezingen? En tot vervelens toe de vraag wiens schuld het is. Het antwoord op de laatste vraag hangt natuurlijk nauw samen met hoek van waaruit de wind waait.

Mijn sympathie ligt bij Wouter Bos. Het soepel meeveren lukte gewoon niet meer en stuiteren doet pijn. Het is ook mooi dat politieke verschillen weer eens duidelijk worden en niet verdwijnen in een brij van (noodzakelijke) compromissen.

Over de toekomst ben ik pessimistisch. Een poosje alleen christenen aan het bewind  stemt mij niet vrolijk, ik ben wantrouwig, zelfs als ze geen echte besluiten kunnen nemen. Over wat er na de verkiezingen gaat komen lukt het ook niet erg om optimistisch te zijn.

De NAVO kan in ieder geval niet vinden dat Nederland het verzoek niet serieus heeft genomen, veel serieuzer kan niet in een democratie.

Advertentie