Van de oefening waar ik gisteren over schreef weet ik de herkomst nog en ik kon het boek er even bijpakken om te zien of het klopte. Van het meeste zelfhulpgereedschap dat ik gebruik is de herkomst niet meer duidelijk. Ik hussel verschillende technieken door elkaar en maak er een voor het moment passend geheel van. Goed voor mij, maar slecht overdraagbaar. TAO, Chacrameditatie, Gestalt. Ik pik er delen uit en voeg ze op een nieuwe manier weer samen. Ik ga er creatief mee om. Degenen die streng in de leer zijn zullen er van gruwen.

En soms werkt het allemáál niet. Gisteren had ik weer pijn en was ik verdrietig omdat de hele ingreep van de drain weinig effect lijkt te hebben. Ik kan dat dan ook heel groot maken: er volgen alléén nog maar nare ingrepen waarvan het effect twijfelachtig is. De vorige toestanden, hoe vervelend ook, worden de vleespotten van Egypte. Ik moet mijn hele zelfhulpdoos overhoop halen om weer terecht te komen bij dit ene moment, waar ik geen toekomst aan moet hangen.

In ieder geval maar weer eens een afspraak gemaakt met de huisarts. Ik ga een lijst maken van de pijnstillers die ik heb en gebruik en wil met haar bespreken of iets anders kan. Ze werken nu onvoldoende. Annemieke raadde aan om ook te bespreken of  ik niet af en toe onderzocht moet worden op gewone kwalen. Met veel pijnstillers en koortsremmende middelen kan een gewone ontsteking onopgemerkt blijven. Goed idee van haar.

We gaan gewoon door met ons voorbereiden op de reis naar Corsica en houden er ook alle vier rekening mee dat er nog iets tussen kan komen, al was het maar een aswolk.

Advertentie