Lode en Marijke kwamen Eppe gisteren brengen. Ze hadden een laptop meegenomen waarop ze animatiefilmpjes wilden laten zien die Marijke samen met Lode gemaakt had. Lode riep vanuit de auto al: “Oma Aaltje, we gaan je zoiets leuks laten zien, daar word je gelijk beter van, ik weet het zeker”. Het was erg leuk, maar de wonderbaarlijke genezing bleef uit. Ik had al gezegd dat het ziekenhuis ook wel belangstelling zou hebben als het gewerkt had.
Eppe wilde gelijk zien waar haar bed stond.

Het echte logeren begon natuurlijk pas toen mamma en Lode weg waren. Het was heel grappig hoe alles bij ‘logeren’ werd ingedeeld. Met z’n drieën warm eten hoort er natuurlijk bij. Na het eten gingen we met de rolstoel een blokje om, eerst mocht Eppe zitten en duwde ik. Ik werd al gauw moe en toen wilde ze wel graag op schoot. Opa duwen en wij in de rolstoel, dát is bijzonder. Eenmaal thuis ging ze gelijk naar boven om tanden te poetsen, daarna hadden we nog ruim een uur nodig voordat ze echt in bed lag. Voorlezen, filmpje kijken, video maken, bij mij in bed, toch liever in het eigen bed. Alle poppen zo om of andersom. Waarom het nog niet donker was en waarom ons bed daar stond en niet ergens anders en waarom wij bij elkaar woonden en niet, zoals de andere opa en oma, ieder in een eigen huis. Uiteindelijk viel ze in slaap toen we goed gingen luisteren of we nog vogels konden horen.

Om vijf uur vannacht was ik even naar de wc en hoorde ik haar de trap af lopen. Toen ik riep om te zeggen dat ik boven was, zei ze: “Ik ging je zoeken”. Daarna kropen we allebei weer in ons eigen bed en sliep ze tot minstens half acht door. Niet erg goed geslapen, me wel heel bewust geweest van het kleine meisje dat zó deel van me uit maakt en die dat kennelijk zelf ook wel aanvoelt. Mijn voormoeders kijken vast glimlachend toe.

Herman is haar nu terugbrengen, straks eerst maar een poosje rusten. Herman neemt het af en toe wel over, maar Eppe richt zich toch vooral op mij en als niet dan zorg ik daar zelf wel voor.

Toevoeging van Herman:
Eppe heeft mij geweldig geholpen in de tuin. Ze zette een emmer in de ‘kruiwagen’. Daar deed ze bladeren en ander tuinafval in. Terwijl Aaltje in de badkamer was. Eppe weet precies wat ze wil, en doet ook wat ze wil. Gelijk heeft ze, zolang het nog kan.

Advertentie