Het was gisteren echt een drukke dag. Joke was er vanaf tien uur en maakte haar al of niet van tevoren geregisseerde opnames. Ze nam een flinke middagpauze en in die tijd heb ik wel gerust. Joke was nog bezig met het filmen van allerlei objekten van mijn geknutsel, toen Hennie en Jan even kwamen kijken. Met z’n allen lekker in de tuin gezeten. Joke was inmiddels klaar. Toen zij aan het inpakken was kwam Mark al aan met de jongens om te komen koken en even later kwam Karin die onderweg bloemen geplukt had.

Tijdens het gekook ben ik maar weer even in bed gaan liggen. Ik realiseerde me daar dat het wel druk was, maar dat ik me niet druk maak. De hele dag door had Joke de regie en zorgde Herman wel dat zij verzorgd werd. Mark kwam om te koken dus nam meteen de keuken over. Ik had wel zelf al pannenkoekenbeslag gemaakt omdat ik dat zo’n leuk werkje vind met de blender. Toen ik beneden kwam was de tafel gedekt en het eten klaar. Na het eten nog foto’s gekeken van het kamperen in Friesland van Mark, Karin en de jongens.

Het lukt me goed om me echt terug te trekken als het te druk wordt of om het even langs me heen te laten gaan als ik erbij zit. Mij druk máken zit in de zorgen van te voren en in me overal mee willen bemoeien. Als ik dat allebei nalaat is het gewoon gezellig druk en kan ik het goed hebben. Kortom: Hoe druk het hier ook is, ìk heb het niet druk en ik máák me niet druk.

Advertentie